VIDEOBLOGG

Dette blogginlegget blir litt annerledes. Denne uken fikk vi utfordring å lage en video der vi som en gruppe forteller om hvordan vi lærer oss nye ting! Hjelp! Tenkte jeg først, dette er ikke noe jeg har gjort før og blir absolutt å gå et steg utenfor komfortsonen. Jeg synes likevel at jeg klarte å løse oppgaven bra sammen med Bastian og Renas, som jeg også lager nettbutikk med. Vi satt på Zoom og diskuterte hvordan vi ville løse oppgaven. Og etter en god halvtime med diskusjon, ble vi enige om at vi synes Zoom er et nyttig verktøy og bruke som vi alle har fått litt kjennskap til. Vi tenkte derfor at å løse oppgaven i en slags podkaststil. Hvor vi sammen sitter å diskuterer forskjellige verktøy og måter vi synes at vi lærer oss nye ting best på. Dette var en skummel men kul oppgave. Dette tror jeg også et nyttig lærdom, dersom jeg til en annen gang, skulle få bruk for å lage en vlog eller lignende.

Her er linken til hvordan sluttresultatet ble ta en titt da vel : D https://www.youtube.com/watch?v=Aq7h7mmiu3A&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2_dNo7UKuBaRKAMChwsHWRU_xchAjvbqt3DHOJsgrYYqGXsApoAiaMUsE

Forlesningssammendrag

businessman drawing colorful light bulb with OKR abbreviation, new technology idea concept
https://as2.ftcdn.net/jpg/03/19/89/47/500_F_319894769_D1Su8oQ0MjyukQr5QeZZhvWiQskTTofX.jpg

Vi har nå begynt på siste del i digital markedsføring semesteret. I denne siste delen har vi fått som utfordring av KP å lage en velfungerende nettbutikk! Vi er akkurat begynt, og selv om det nå virker som et stort og vanskelig prosjekt, blir det alikevell en spennende utfordring som jeg tror jeg skal få til.

Vi har så langt hatt to forlesningener, hvor vi har fått god veiledning og inspirasjon fra læreren vår Karl Phillip (KP) samt tidligere studenter med erfaring og råd om hvordan begi seg ut på en slik oppgave og lykkes! Jeg synes KP er en utrolig kul lærer som du merker har god kunnskap rundt det han formidler og du merker at han har en oppriktig interesse for å spre denne kunnskapen med oss. Han er også flink på å engasjere klassen og pushe folk utenfor komfortsonen med oppgaver og spørreundersøkelser på menti.com. Dette gjør at det blir god dynamikk og lett å følge med når han snakker. I den siste forlesningen snakket han om hva OKR eller objectives & key results. Dette ble for første gang brukt av John Doerr. Som var en fyr som introduserte Google for denne måten å styre et selskap på.

Videre i forlesingen fortalte KP om hvoran han gikk fram da han skulle finne ut om OKR. Et tips han kom med, var «å google» mye, finne kunnskapsrike youtubefilmer, kunnskapsforum, Tedtalks og bøker. Videre fant han ut at den presentasjonen John Doerr introduserte for google var vanskelig å finne på nett, så da valgte han å gjenskape denne gjennom en youtubevideo og boken hans, og la ut en artikkel av dette på LinkedIn. Det som da skjedde var at han kom i kontakt med mange andre ledere i Norge som var interessert i OKR og for å lære enda mer om det satte han opp et foredrag for alle som hadde lyst å komme å høre på og fortelle noe om OKR. En av KP sine største filosofier er at man lærer mer når man praktiserer og tester ut kunnskapen sin, og tørr og lære bort til andre, og ikke være redd for å drite seg ut.

Det kom også to tidligere studenter Even Ødegård og Eivind Bodding som har laget en podkast de kaller Markedsføringspodden. Det ar utrolig spennede og høre på prosessen og deres tankegang når de skulle lage denne podkasten. Der snakket de blant annet om hvordan podkast er blitt en veldig populær mediekanal den siste tiden, ikke bare til underholding men som et nyttig virkemiddel for å lære, hvor du mens du gjør andre ting som å trene, lage mat etc. Even og Eivind så derfor på dette som en mulighet til å lære med om markedsføring ved å lage en podkast på norsk om dette. Even og Eivind gikk så gjennom hele prosessen sin, om hvordan de gikk frem for å lage podkasten, hvilke OKR de satte, hvor lang hver episode skulle være, eventuelle gjester de kunne få med og utvalg av spennede temaer. Videre snakket de også om hvilke programmer de valgte å bruke, ga oss litt informasjon om dette som for eksempel Mailchimp, som er en nettside hvor du kan sette opp emailmarkedsføring. Her fikk vi også gode tips om hvordan løse emailmarkedsføring på en god måte. Det var utrolig kult å se deres tankegang og fremgangsmåte og det ga både inspirasjon og ide om hvordan oppgaven kunne løses.

Bærekraftig Utvikling

anlegg, bærekraft, frø
https://images.pexels.com/photos/1072824/pexels-photo-1072824.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=3&h=750&w=1260

I digital markedsføring har vi de siste månedene hatt forelesninger om bærekraftig utvikling og hva dette betyr for næringslivet. Det har vært mange spennende forelesninger med temaer om teknologiutviklingen og drivere for forandring, bærekraftig markedsføring samt klimakommunikasjon og barrierer eller løsninger rundt dette.

En ting er sikkert, det er nå viktigere enn noen gang å omstille oss som mennesker på en mer bærekraftig måte, for at fremtidige generasjoner skal ha samme muligheter som oss. Bærekraftig utvikling handler nemlig om økonomisk, sosial og miljømessig trygghet. FN har derfor kommet med 17 bærekrafts mål de ønsker å nå innen 2030. Et par eksempler på disse er å sørge for en mer ansvarlig produksjon og forbruk, anstendig arbeid og økonomisk vekst og stoppe de drastiske klimaendringene som nå omgår rundt oss.

Dette har gjort at det er flere bedrifter som nå har begynt å tenke nytt. For å gjøre det mer sannsynelig å oppnå disse målene. Men overgangen til et mer bærekraftig samfunn krever stor omstilling for mange bedrifter, og gjør at flere bedrifter må ha legge mye tid bak kommunikasjonsplanlegging ut til sine målgrupper og ha et klart mål. Slik at kundene forstår hvorfor enkelte endringer blir gjort. Som for eksempel McDonalds sitt tiltak med å byte ut plastsugerør med papp. Eller Choice Hotels som begynte med mindre tallerkener på frokostbufféen sin. Det er små men viktig tiltak som blir gjort av flere bedrifter over hele verden nå. Men vil det være nok for å kunne få en mer bærekraftig verden å bo i innen 2030.  Bare tiden vil vise, de siste månedene med dette som hovedtema har i hvert fall vært utrolig spennende.  

 

3D-Printing

Hva er egentlig 3D-printing?

I første forlesning vi hadde i digital markedsføring, var et av temaene vi kom inn på 3D-printing. Her nevnte forleseren flere bruksområder 3D-printing idag ble brukt til. Dette fascinerte meg.

Men hva er det egentlig? 3D- printing er en skriver som produserer produkter, ved å bygge opp flere lag av det materiale som blir brukt, som for eksempel plast, metaller eller trevirke i flytende eller pulverform. Prosessen styres av et dataprogram, som går igjennom det som kalles 3D-skrivere. I dag er dette avansert nok teknologi, til at man kan lage eksakte kopier av digitale designmodeller. En fordel med 3D-printing er at man ut fra 3D-datafilen kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og uten bruk av støpeverktøy. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for kutting eller drilling. Dette har gjort at man nå ser mange flere bruksområder med 3D-printing.

Det blir blant annet brukt til å lage hus. I Kina er det et selskap som ved hjelp av 3D-printing klarer å produsere ett hus i døgnet, hvor kult er ikke det !? Det er også enkelte forskere som har klart å bruke 3D-printing til å lage den delen av bukspyttkjertelen som produserer insulin. Dette gjør at folk med diabetes, kanskje kan helbredes. Dette er en utrolig kul teknologi, som jeg tror vi bare så vidt har sett potensiale med. Men det vil alltid være risiko ved ny teknologi, som man et nødt til å ta hensyn til. ‘